Recepten enzo

Home

Nieuw recept

Minitosties met tomatentapanade

Lekker klein tostitje van de gourmet, met een mediterraan tintje.

Recept

Tortilla met shoarma

Leuke gourmet variant op het broodje shoarma, shoarma in een puntzakje van tortilla. Natuurlijk heerlijk met knoflooksaus.

Recept

Struisvogelbiefstuk met mangochutney

Een keer iets anders op de gourmet? Probeer eens struisvogelbiefstuk met een lekkere chutney.

Recept

Aardappelen


De aardappel behoort tot de familie van de nachtschade, net als de tomaat en de paprika. De plant is giftig, alleen de knollen zijn te eten.

De aardappel is in veel Europese en westerse landen een basis voedingsmiddel en zeer rijk aan koolhydraten.

Verkrijgbaarheid:
De verschillende rassen van de aardappel zijn ook op verschillende tijden verkrijgbaar:

  • Vroege rassen (nieuwe aardappels) van juni tot en met augustus
  • Late rassen: vrijwel het hele jaar door.

Soorten:
Aardappels worden vooral ingedeeld op basis van kookeigenschappen:

  • Vastkokende aardappels. Deze aardappels zijn ook na de bereiding stevig.
    Bekende rassen zijn Accent, Eersteling en Gloria.
    Toepassingen: salades, gebakken, rösti, patat en gratin.
  • Kruimige aardappels. Na het koken zijn deze aardappels bloemig, maar ze vallen niet uit elkaar. 
    Rassen zijn Bintje, Turbo, Bildtstar en Doré.
    Toe te passen in: alle gerechten.
  • Zeer kruimige aardappels. Deze aardappels zijn zeer bloemig en vallen na het koken uitelkaar. Rassen zijn onde andere Eigenheimer, Resonant en Irene.
    Toepassinn: aardappelpuree, soepen, poffen en soufflés.

Overzicht van soorten aardappelen