Aardappelen
De aardappel behoort tot de familie van de nachtschade, net als de tomaat en de paprika. De plant is giftig, alleen de knollen zijn te eten.
De aardappel is in veel Europese en westerse landen een basis voedingsmiddel en zeer rijk aan koolhydraten.
Verkrijgbaarheid: De verschillende rassen van de aardappel zijn ook op verschillende tijden verkrijgbaar:
Soorten: Aardappels worden vooral ingedeeld op basis van kookeigenschappen:
- Vastkokende aardappels. Deze aardappels zijn ook na de bereiding stevig.
Bekende rassen zijn Accent, Eersteling en Gloria. Toepassingen: salades, gebakken, rösti, patat en gratin.
- Kruimige aardappels. Na het koken zijn deze aardappels bloemig, maar ze vallen niet uit elkaar.
Rassen zijn Bintje, Turbo, Bildtstar en Doré. Toe te passen in: alle gerechten.
- Zeer kruimige aardappels. Deze aardappels zijn zeer bloemig en vallen na het koken uitelkaar. Rassen zijn onde andere Eigenheimer, Resonant en Irene.
Toepassinn: aardappelpuree, soepen, poffen en soufflés.
Overzicht van soorten aardappelen
|