Recepten enzo

Home

Nieuw recept

Minitosties met tomatentapanade

Lekker klein tostitje van de gourmet, met een mediterraan tintje.

Recept

Tortilla met shoarma

Leuke gourmet variant op het broodje shoarma, shoarma in een puntzakje van tortilla. Natuurlijk heerlijk met knoflooksaus.

Recept

Struisvogelbiefstuk met mangochutney

Een keer iets anders op de gourmet? Probeer eens struisvogelbiefstuk met een lekkere chutney.

Recept

Koolsoorten


Er zijn heel veel soorten kool en het wordt ook veel in de keuken gebruikt. Oorpsronkelijk groeide de wilde kool in rond de Middellandse Zee en Azië. De boerenkool lijkt een beetje op de wilde kool.

Koolsoorten zijn rijk aan vitamine C, ijzer en kalk.
De meeste soorten zijn zogenaamde sluitkolen, een ronde kool met dichte, gesloten krop.

Hoeveelheid per persoon:
1 kool van een kilo is genoeg voor 4 personen. Panklaar gesneden kool ongeveer 200 gram

Schoonmaken:
Sluitkolen: verwijder de buitenste bladen, snijd de kool in vieren en snijd het stuk van de stronk weg. Snij of schaaf daarna de kool in dunne reepjes.

Bereiding:
Sluitkolen kun je koken, stoven en roerbakken, zo'n 15 minuten.

Bewaren:
Sluitkolen zijn op een koele donkere plek ruim 3 weken houdbaar.
de overige kolen in een open plastic zak in de groentela van de koelkast ongeveer 4 dagen.

Verkrijgbaar:
Boerenkool van oktober tot half maart.
Groene kool van november tot februari.
De overige soorten zijn het hele jaar verkijgbaar. 


Overzicht van soorten koolsoorten