Recepten enzo

Home » Ingredienten » Vissaus

Nieuw recept

Minitosties met tomatentapanade

Lekker klein tostitje van de gourmet, met een mediterraan tintje.

Recept

Tortilla met shoarma

Leuke gourmet variant op het broodje shoarma, shoarma in een puntzakje van tortilla. Natuurlijk heerlijk met knoflooksaus.

Recept

Struisvogelbiefstuk met mangochutney

Een keer iets anders op de gourmet? Probeer eens struisvogelbiefstuk met een lekkere chutney.

Recept

Ingredienten: Vissaus


Recepten en zo Ingrediënten: Vissaus

Vissaus is een saus die gemaakt wordt van vergiste vis. Er zijn veel verschillende soorten vissaus, afhankelijk van de herkomst en cultuur. Sommige vissauzen worden gemaakt van rauwe vis, andere van gedroogde vis, andere weer van garnalen, krab of inktvis. Soms worden ook visresten gebruikt of een mengsel van verschillende vissen, schaal- en schelpdieren. Sommige recepten bevatten alleen vis en zout, andere recepten hebben ook kruiden en specerijen als toevoeging.

Vissaus wordt veel gebruikt in de Zuidoost Aziatische keuken. Het kan gemaakt worden van verschillende soorten vis, onder andere ansjovis. Vaak wordt het gebruikt in plaats van zout bij de bereiding van gerechten. Ook wordt het gebruikt als ingrediënt voor verschillende (pittige) dipsauzen zoals de thaise phrik nam pla.

In Vietnam wordt het nu?c m?m genoemd, in Thailand spreekt men van nam pla en in China yu lu in het Mandarijn of huh lo in de Minnan talen. In Indonesië en Maleisië wordt deze saus sos ikan of kecap ikan genoemd.

Ook in de klassieke Romeinse keuken werd vissaus gebruikt, waar het in het Latijn garum of liquamen heette. Dit werd veelal gebruikt als een vervanger voor zout. Het maken van garum vergde veel tijd omdat de vissen (of de ingewanden) twee á drie maanden moesten rotten.

Uit wikipedia

Kijk hier voor meer informatie over Kruiden en specerijen

Recepten met Vissaus<< 1 >> 

Recept van Vietnamese kip in slablad op Receptenenzo

Vietnamese kip in slablad

Lekker aziastisch roerbakgerecht dat je met je handen kan eten! Dit is ook weer een slank gerecht en snel ...
Recept
<< 1 >>