Recepten enzo

Home

Nieuw recept

Minitosties met tomatentapanade

Lekker klein tostitje van de gourmet, met een mediterraan tintje.

Recept

Tortilla met shoarma

Leuke gourmet variant op het broodje shoarma, shoarma in een puntzakje van tortilla. Natuurlijk heerlijk met knoflooksaus.

Recept

Struisvogelbiefstuk met mangochutney

Een keer iets anders op de gourmet? Probeer eens struisvogelbiefstuk met een lekkere chutney.

Recept

Tips voor moeilijke eters

Ieder kind kent een aantal periodes waarin ze slecht eten. Hoe krijg je deze moeilijke eters nu zover dat ze toch weer gewoon mee eten aan tafel. En hoe voorkom je de dagelijkse strijd aan tafel die dan ontstaat? Een aantal tips van deskundigen en een ervaringsdeskundige (ik zelf, vader van drie kids (en nog één onderweg)).

  1. Zorg dat het gezellig blijft aan tafel. De maaltijd moet een gezellig familiemoment blijven/zijn waarin iedereen z'n verhaal kwijt kan. Kook daarom niet apart.
  2. Straf niet als het kind zijn bord niet leeg eet, voorkom dat het een machtstrijd wordt, dat wint het kind altijd, het hoeft alleen maar z'n mond dicht te houden. Gewoon het bord weg halen, en het kind krijgt gewoon een toetje.
  3. Blijf allerlei verschillende gerechten die het kind niet hoefde gewoon met regelmaat aanbieden.
  4. Hou eens bij wat het kind gedurende dag eet, u zult verstelt staan van de hoeveelheden en ook hoeveelheden suiker, dat'een kind binnenkrijgt. Met een hongerige maag is de kans het grootst dat een kind een hapje proeft.
  5. Schep niet teveel op, een paar hapjes is echt genoeg en het is beter te overzien voor een kind.
  6. Beloon het gewenste gedrag, applaudiseer uitbundig als het bordje leeg is.
  7. Betrek de kinderen ook bij het bereiden. Laat ze de rauwe ingredienten, als bloemkool, wortel maar ookparika eens proeven.
  8. Prakken mag!
  9. Combineer gerechten die ze niet lekker vinden met een populair gerecht. Bijvoorbeeld appelmoes of pasta.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat kinderen hun smaak ontwikkelen. Dat is een levenslang proces en een goede start daarin is van groot belang. Blijven aanbieden vraagt een groot uithoudingsvermogen van de ouders maar het is de enige manier waarop het werkt. Blijf dus alles aanbieden, niet na twee keer proberen stoppen, maar minimaal tien of vijftien keer.