RECEPTEN enzo

lekkere recepten, informatie over koken, ingredi├źnten, kooktechnieken, tips en nog veel meer

Ouderwetse tomatensoep

Recepten en zo: Ouderwetse tomatensoep
Lekker recept om op de ouderwetse, langzame manier zelf tomatensoep te maken.

  • Bereidingstijd: 15 minuten + 3 uur
  • Van: Boodschappen
  • kCal: 400
  • Aantal personen: 4 personen


Deze tekst wordt niet afgedrukt...

Ingredienten

  •  1 kg tomaten,
  •  1 ui(en),
  •  1 kleine prei,
  •  400 gram soepvlees, bijvoorbeeld runderpoelet
  •  3 wortel,
  •  1 bosje klein peterselie,
  •  3 takjes tijm,
  •  1 stukje foelie, of 1 theelepel gemalen foelie
  •  2 laurierblaadje(s),
  •  5 peperkorrels,
  •  1 schijfje citroen,
  •  2 theelpels suiker,
  •   zout,
  •  250 gram gehakt,
  •  1 scharrelei(eren),
  •  1 beschuit,
  •  1 eetlepel fijngehakte peterselie,
  •   zout,
  •   peper,


Bereiding
  1. Snijd de tomaten in stukken. Pel de ui. Snijd de prei in dunne ringen.
  2. Doe het soepvlees met 1 liter water in een pan. Breng het water aan de kook. Laat het enkele minuten koken en schuim het af. Voeg de wortels, de ui, takjes peterselie, tijm, foelie, laurierbladen en peperkorrels toe. Laat de bouillon in een afgesloten pan ongeveer 3 uur trekken.
  3. Maak intussen de soepballetjes. Meng door het gehakt een ei, een verkruimelde beschuit, fijngehakte peterselie, zout en peper. Draai er met natgemaakte handen balletjes van.
  4. Doe de stukjes tomaat met ongeveer 125 ml water, de schijf citroen en de suiker in een pan. Stoof de tomaten ongeveer 15 minuten. Verwijder de schijf citroen.
  5. Wrijf de tomaten door een zeef en vang de puree op. Zeef de bouillon. Roer de tomatenpuree door de bouillon.
  6. Voeg de prei en de soepballetjes toe en laat de soep nog ongeveer 10 minuten zachtjes koken.
  7. Breng op smaak met zout en peper.