RECEPTEN enzo

lekkere recepten, informatie over koken, ingrediënten, kooktechnieken, tips en nog veel meer

Salade Niçoise

Recepten en zo: Salade Niçoise
Een klassieke, franse salade, naar een oud recept uit Nice. GEschikt als voorgerecht, maar ook als lunch maaltijd salade.

  • Bereidingstijd: 15 minuten
  • Van: Jo Issautier
  • kCal: 300
  • Aantal personen: 4 personen


Deze tekst wordt niet afgedrukt...

Ingredienten

  •  4 scharrelei(eren),
  •  1 ui(en),
  •  100 gram radijsjes,
  •  2 stengels bleekselderij,
  •  1 rode paprika,
  •  4 tomaten,
  •  50 gram gemengde sla,
  •  15 gram verse basilicum, fijngesneden
  •  1 teen knoflook,
  •  1 blikje tonijn, op olijfolie (185 gram)
  •  100 gram olijven,
  •  3 eetlepels olijfolie,
  •  1 eetlepel wijnazijn,


Bereiding
  1. Kook de eieren in 7 minuten hard, spoel ze af onder koud stromend water en pel ze. Snijd de ui in ragfijne ringen en de radijsjes, de bleekselderij en de paprika in kleine stukjes. Snijd de tomaten in 12 parten die je apart bewaart. Meng de sla met het basilicum, pers de knoflook erboven uit.
  2. Verdeel het sla-knoflookmengsel over een schaal of over 4 borden. Meng de ui, radijsjes, bleekselderij en paprika en leg dit op het slamengsel. Houd je erg van paprika, ui of radijs, neem er dan wat meer van. Met de Franse slag dus! Maak de tonijn los met een vork en verdeel die -samen met wat olie uit het blik- over de groenten.
  3. Snijd de hardgekookte eieren in vieren. Leg de parten ei en tomaat langs de rand van het bord en verdeel de olijven over de groenten en tonijn.
  4. Als laatste besprenkel je de salade met de olijfolie en de azijn (bijv. wijnazijn, maar elke soort is toegestaan). Voeg zout en versgemalen peper naar smaak toe.

Tips
  • U kunt de tonijn vervangen door anjovisfilets uit een blikje. Leg dan de (ongesneden) anjovisfilets over de groenten
  • Zet de salade zo'n twintig minuten in de koelkast om te rusten en de smaken op elkaar te laten inwerken. Serveer er vers stokbrood bij.