Recepten enzo

Home » Ingredienten » Kaas

Nieuw recept

Minitosties met tomatentapanade

Lekker klein tostitje van de gourmet, met een mediterraan tintje.

Recept

Tortilla met shoarma

Leuke gourmet variant op het broodje shoarma, shoarma in een puntzakje van tortilla. Natuurlijk heerlijk met knoflooksaus.

Recept

Struisvogelbiefstuk met mangochutney

Een keer iets anders op de gourmet? Probeer eens struisvogelbiefstuk met een lekkere chutney.

Recept

Ingredienten: Kaas


Recepten en zo Ingrediënten: Kaas

Als we het in Nederland over kaas hebben dan is het vaak de harde of halfharde kaas als Goudse, Edammer etc.

Daarnaast zijn er allerlei varianten, met minder vet of minder zout, zoals Milner en Maaslander, of varianten uit een bepaalde regio als Zaanlander (Noord-Holland), Maasdammer.

Deze kaas wordt gemaakt door stremsel en zuursel aan de melk toe te voegen. Het dikke mengsel dat ontstaat wordt gesneden en het waterige deel (de wei) wordt afgetapt. De overgebleven vaste massa (de wrongel) wordt gemend met zout en eventuele toevoegingen (komijn, kruiden etc.) en dient als basis voor de verschillende kazen.
De wrongel wordt in een vorm geperst en in een pekelbad gedompeld. Dit zorgt voor een hartige smaak en beschermd de kaas. Daarna gaat de kaas rijpen.

Jonge kaas

Rijpt 4 weken, smaakt zacht en romig. Geschikt voor warme gerechten, maar in de oven kan vet boven komen drijven.

Licht- of jong belegen

Rijpt 2 maanden, licht pittig van smaak. Geschikt voor koude en warme gerechten.

Belegen

Rijpt 4 maanden., pittig van smaak. Lost goed op in warme gerechten en geeft een goudbruin korstje.

Extra belegen

Tot 7 maanden gerijpt, licht pikante smaak. Geschikt voor alle toepassingen.

Oude kaas

Rijpt 10 maanden. Smaakt pikant en pittig. Lost goed op in sauzen, maar kan in de oven wat korrelig en hard worden,

Overjarige kaas

Rijpt 12 tot 24 maanden. Zeer pittig en zeer pikant van smaak. Wordt ook wel brokkelkaas genoemd, omdat het afbrokkelt tijdens het snijden. Niet geschikt voor het verwerken in gerechten.



Kijk hier voor meer informatie over Kaas

Recepten met Kaas



<< 1 >> 

Recept van Stimpestamp op Receptenenzo

Stimpestamp

Stimpestamp is de hollandse naam voor rauwe andijvie stampot. Deze echte Hollandse pot vinden de kleine eters ook erg ...
Recept
 
Recept van Rijst met paddestoelen en kaas op Receptenenzo

Rijst met paddestoelen en kaas

Makkelijk en smakelijk vegetarisch recept, voor een vleesloos dagje tussendoor.
Recept
 
Recept van Jamie's Bloemkool met kaas uit de oven op Receptenenzo

Jamie's Bloemkool met kaas uit de oven

Een gerecht uit het nieuwe book van Jamie Oliver, de kookrevolutie. Dit recept is een andere manier van bloemkool ...
Recept
Recept van Pitabroodje kaas-jam op Receptenenzo

Pitabroodje kaas-jam

Lekker en snel, een pitabroodje uit de oven met gesmolten kaas. Heerlijk!
Recept
 
Recept van Macaroni met bloemkoolroosjes op Receptenenzo

Macaroni met bloemkoolroosjes

Lekker vegetarisch macaroni menu met kaas en bloemkool.
Recept
 
Recept van Gehaktpaddestoelen (gourmet) op Receptenenzo

Gehaktpaddestoelen (gourmet)

Origneel gourmetrecept, met gehakt gevulde kastanjepaddestoelen. Voor de lekkere variatie.
Recept
Recept van Hollandse wrap met gehakt en spinazie op Receptenenzo

Hollandse wrap met gehakt en spinazie

Lekkere, snelle wrap met Holandse ingredienten.
Recept
 
Recept van Uiensoep op Receptenenzo

Uiensoep

Lekkere stevige soep, uiensoep. Kun je altijd eten. Voor de liefhebbers
Recept
 
Recept van Spitskool stamppot op Receptenenzo

Spitskool stamppot

Lekker wintersgerecht, stammpot van spitskool met kaas en tomaat als lekkere extra variatie
Recept
Recept van Eitjes uit de oven op Receptenenzo

Eitjes uit de oven

Lekker voor de zaterdag - of zondagochtend eitjes uit de oven, met tomaat, kaas, ham en ui, ook de ...
Recept
 
Recept van Preistamppot met kaas op Receptenenzo

Preistamppot met kaas

Een verrassende preistamppot met kaas, sinaasappel(!) en tortillachips. Echt een keer proberen,
Recept
 
Recept van Spinazie driehoekjes op Receptenenzo

Spinazie driehoekjes

Lekkere hapjes voor op een buffet of bij een brunch, driehoekjes van bladerdeeg, spinazie en feta.
Recept
Recept van Rucolastamppot met oude kaas op Receptenenzo

Rucolastamppot met oude kaas

Voor de afwisseling eens een heel andere stamppot, met rucola, kaas en knoflook. Echt het proberen waard!
Recept
 
Recept van Hartige taart met bloemkool en broccoli op Receptenenzo

Hartige taart met bloemkool en broccoli

Leuk gerecht om bloemkool en broccoli een keer op een andere manier te maken.
Recept
 
Recept van Jamie's bloemkoolsoep op Receptenenzo

Jamie's bloemkoolsoep

Een verrassend vegetarisch gerecht, bloemkoolsoep met kaas uit Jamie Olivers Kookrevolutie. Erg lekker.
Recept
Recept van Tomatenquiche met zoete ui op Receptenenzo

Tomatenquiche met zoete ui

Lekker zomers gerecht, dat je ook van tevoren kan klaarmaken.
Recept
 
Recept van BBQ broodje op Receptenenzo

BBQ broodje

Weer eens wat anders op de barbecue, zelf gevulde broodjes bakken. Vinden de kids ook leuk. Pas op met ...
Recept
 
Recept van Mac 'n Cheese op Receptenenzo

Mac 'n Cheese

Lekker pasta gerecht, beetje amerikaan-isch. HDe grote macaroni zorgt ervoor dat de saus lekker blijft hangen.
Je moet wel veel ...
Recept
Recept van Scholfilet (Gourmet) op Receptenenzo

Scholfilet (Gourmet)

Lekker gourmetten, met verrassende recepten. Dit is er weer zo één. Scholfilet met een hazelnotenkorstje. Kijk, dan zet je ...
Recept
 
Recept van Hartige oliebollen op Receptenenzo

Hartige oliebollen

Een lekkere, hartige variant op de oerhollandse oliebol. Beetje zat van die zoete bollen? Probeer dan deze hartige oliebol ...
Recept
 
Recept van Witte koolsalade met kaas op Receptenenzo

Witte koolsalade met kaas

Lekkere maaltijd salade van witte kool , paprika en kaas. Samen met een lekker stuk bruinbrood een heerlijke en ...
Recept
Recept van Bloemkool-broccoli schotel  op Receptenenzo

Bloemkool-broccoli schotel

Makkelijke ovenschotel, met bloemkool, brocolli, kaas en ham. Snel op tafel, lekker met gebakken krieltjes.
Recept
<< 1 >>